Златното сечение на Фибоначи

Още от древни  времена е известно математическото понятие златното сечение бележещо се с гръцката буква ϕ, представляващо ирационално  число приблизително равно на 1,618.

Но освен като математическо понятие, златното сечение е познато и като божествена пропорция, която е символ на хармонията, на красотата, на съвършенството  в изкуството, природата и човека.

В днешни времена ако започнем да питаме какво е златно сечение, може би ще получим различни отговори  от това да се отговаря с въпрос какво е това до използва се в математиката, но това не е съвсем така.

Вярно е че серията на Фибоначи и въобще златното сечение на Фибоначи заема основна част в математиката, но по-важно е да открием какво значение има златното сечение в нас хората.Още в древността хората са знаели, че в човешкото тяло има определена симетрия, но освен симетрия чисто физиологична, то се говори и за духовна симетрия или духовна хармония.Не случайно във Варненското неолитно златно съкровище, което е най-старото златно съкровище на света е закодирано златното сечение.Древните цивилизации са знаели и са прилагали в живота на практика това познание.

В природата то е навсякъде около нас, погледнете: охлюва, ябълката, пирамидата, мидата,вселената, та дори и в структурата на нашето ДНК. Какво ни подсказва това: „Че света е устроен в правилни геометрични пропорции, че не е построен на базата на хаос, а на базата на пълна хармония и порядък“.

Това идва да ни подскаже също, че нашия свят е създаден от вселенски разум, като неговият подпис е именно златното сечение.

Златното сечение освен правилни пропорции в природата предлага и правилни пропорции и във взаимоотношенията между разумните същества. Без духовна хармония няма духовен мир, а хармонията на мира не може да съществува без правилните пропорции на златното сечение.

За да усетите сечението на Фибоначи или така наречения от нас подпис на „Твореца“ разрежете една ябълка и вижте какви правилни пропорции има вътре  в нея и се замислете, как така на пръв поглед едно същество, което не може да мисли като нас, ражда такъв съвършен плод.

Може да добавите коментари върху моето съждение и да задавате въпроси.

Очакваме ви!!!

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *