Изкуствен интелект: дали това е нова възможност за HR мениджърите?

Изкуственият интелект вече е широко разпространен в нашето ежедневие – от предложения в плейлистите, от които да изберем точното предаване или филм до съвети за най-добрият маршрут в  предвижването ни от една точка до друга – но дали е възможно използването на изкуствен интелект в света на HR-а, ако съществува, каква е тази връзка с изкуствения интелект? Това са прости и ефективни интерфейси, които могат да окажат наистина значително влияние върху персонализирането на връзката с марки, продукти и места. Всеки трябва да се чувства уникален в тази връзка. Тази технология, комбинирана с Cloud 2.0 технологията, насърчава социалното включване чрез улесняване на пътя към достъп до знания.

В този контекст и по отношение на дискусията за ролята на компаниите в обществото, има три основни възможности за ръководителите на човешки ресурси да ги подкрепят, за да поставят още по-голям акцент върху човешкия фактор и върху „устойчивото развитие“ на бизнеса, благодарение на използването на алгоритмите за изкуствен интелект.

Първа възможност: Повече време за създаване и споделяне

Благодарение на изкуствения интелект, предназначен като дигитален асистент за управление на ежедневните проблеми на своите служители, HR мениджърът може да автоматизира рутинните дейности, така че да позволи на HR отделите да инвестират повече време в по-креативни и стратегически дейности, където емпатията е основна. В компания, която иска да бъде приобщаваща и близка до своите ресурси, е от съществено значение да въведе повече човешки взаимодействия и контакти.

Втора възможност: Насърчаване на разнообразието чрез избягване на предразсъдъците

Изкуственият интелект може да помогне по много начини за борба с предразсъдъците на работното място, например по време на процеса на набиране на персонал и вътрешна мобилност. Изкуственият интелект може да се използва за анализ на работните профили на служителите, за запознаване с професионалните квалификации и идентифициране на кандидатите, които най-добре отговарят на критериите на изследването. Изкуственият интелект помага да се намалят предразсъдъците, като се игнорират например демографски фактори като пол и възраст на кандидатите, които, както е доказано от изследванията, оказват влияние върху процеса на вземане на решения за наемане на персонал.

Трета възможност: Персонализиране на опита за по-добро участие

Изкуственият интелект предлага на служителите наистина персонализиран и ангажиращ опит като специално разработен курс за обучение в съответствие с техния кариерен път, работен екип, стремежи и потребности. Това е огромна възможност за интегриране и насърчаване на действия като заетост, индивидуални потребности и засилването им в кариерния път на служителя за по-добра ангажираност, насърчаване на разнообразна работна сила и устойчиво представяне.

В SoftProNeo  считат, че изкуственият интелект предлага на отдела за човешки ресурси възможността да постави хората в центъра на ефективна компания, да слуша и отговаря на техните нужди и да насърчава по-доброто съжителство между човек и машина.

В много от случаите, когато се е наложило на ръководството в сектор човешки ресурси да вземе конкретно решение се е стигало до дилемата дали това решение е правилно, но при добре обучен изкуствен интелект, тази дилема няма да съществува.

Ако сме ви били полезни моля да коментирате или да добавите вашите харесвания и предпочитания.

Тази статия е подготвена съвместно с екипа на SoftProNeo, на който изключително много благодарим.

Очакваме ви!

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *