Какво е бърнаут и може ли да се справим с него?

Мнозина от нас чувайки думата „бърнаут“ ще си зададат въпроса: „Какво е това?“. Логично е човек да си зададе този въпрос, още повече говорим за чуждица и е необходимо да знаем поне превода на тази дума. „Бърнаут“ в превод от английски значи прегаряне, но в смисъла, който се използва понятието в ежедневието  е емоционална изтощеност от заобикалящият го свят или по ясно казано емоционална изтощеност от живота.

Ежедневието на всеки от нас е изпълнено с прекалено много емоция, стрес, дразнене от малките неща в живота, неразбирането в хората, неуважението между хората и всички дреболии, които на пръв поглед си казваш, че това е рутина, но дали е така.Всичко това което споменахме  води до симптомите на бърнаута. 

Характерни чувства  като апатия, безпомощност, липса на професионална мотивираност, гняв,  агресия са тези които искат да покажат, че са налице симптомите на бърнаута.

Може би на много от вас се е случвало да гледате с „четири очи“, за да приключи по-бързо работният ден. Дали това може да се промени?

Ами честно казано: да.

Първото нещо когато установите подобна тревожност във вас е да разберете източника й. Възможно е всичко това да е породено от прекалено много грижи или просто да нямате подходящо занимание, което да ви доставя удоволствие.

Това което най-бързо се прави  в тези ситуации на тревожност е  да се пребягва към честа употреба на алкохол, употреба на цигари или други такива зависимости. Нужно е  да се намери начин да се заменят тези зависимости с нещо друго, което ще ви бъде полезно.

Може би в почивните дни или през празниците се чудете, къде да отидете или как да се отървете от сивото ежедневие, то тогава може да потърсите нещо, което ще ви направи по-щастливи и успешни.

Ето и някои насоки, които може да следвате за да се справите с бърнаута:

  • Намерете място, където ще се чувствате добре;
  • Починете си добре, ако е възможно на чист въздух сред природата;
  • Откъснете се, ако това е възможно, поне за едно денонощие от ежедневието си/ без телефони, социални мрежи и тагвания/
  • Направете така нещата около вас да ви носят спокойствие и хармония;
  • Ако не се справяте сами, то потърсете специалист, който да ви помогне;
  • Ако работното място и работната среда ви натоварва, то тогава я сменете или променете начина на работа;
  • Ако работното ви място е свързано с повече психическо натоварване, тогава си намерете или създайте физическо натоварване сред природата / може да е спорт или проста разходка сред природата/ 
  • Гледайте да бъдете повече време сред природата и в хармония с природата

Ако сме ви били полезни може да коментирате или да харесате нашите предложения за вас.

Очакваме ви!

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *