Самооценка

„Познавате ли себе си?“. Не бързайте да давате веднага отговор, защото самопознанието не е лесна работа.Над входа на прочутия в древността Делфийски храм е имало надпис: „Познай себе си!“Самопознанието лежи в основата на самоизменението, на самоусъвършенстването на всеки човек.

Човек не е безразличен към своите собствени качества и възможности.Всяка представа за себе си съдържа оценка и свързано с нея преживяване.Привлекателен ли сте или не, постигате ли често успехи или не и т.н. Нужно е всеки от нас да направи своята самооценка.Самооценката е източник за емоционално благополучие и увереност в себе си, може да бъде и обратното неблагополучие, тревожност и неувереност.

Според американският психолог Уилям Джеймс има формула за определяне на самооценката:

Самооценката по тази формула може да се подобри ако се увеличи успехът или ако се намалят претенциите. Това всеки сам определя как да направи.

Изчислете и вие вашата самооценка и вижте каква числова стойност ще получите.Научете повече за себе си и направете така, че резултата да е най-подходящия за вас.Може да оцените и вашите приятели или познати.Ако претенциите са по-високи от успехите, то тогава е добре да промените или намалите вашите претенции или да увеличите вашия успех.Помнете, че всеки човек има право на удовлетворяваща го  самооценка, на самоуважение- тя е в основата на личното достойнство на човек.


Тест за проучване на способностите

Искаме да ви предложим още един тест, за да проучите вашите спобости. Намерете за най-кратко време сборът от числата от 1 до 10? Задача: 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10 = ?

ЗадачаРешениеОтговор
1 + 2 =Въведете вашето решение тук: 
3 + 4 =Въведете вашето решение тук: 
5 + 6 =Въведете вашето решение тук: 
7 + 8 =Въведете вашето решение тук: 
9 + 10 =Въведете вашето решение тук: 
Сбор от всички:++++= 

Виж нашата идея за по-бързо решение

Може би за изчисляване на този резултат сте отделили около 1-2-3 минути! Ние ще ви помогнем с бързо решение:

ЗадачаОтговор
1 + 10 =11
2 + 9 =11
3 + 8 =11
4 + 7 =11
5 + 6 =11
5 * 11 =55
Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *