Какво е емоционална интелигентност?

Всички от нас знаем за интелигентността и поне веднъж ни се е налагало да решаваме тестове за интелигентност (IQ) , но малцина от нас си дават сметка, че освен тази познатата интелигентност има и емоционална интелигентност (EQ). Чрез емоционалната интелигентност ние разбираме способността или умението да се възприемат, оценяват и управляват собствените емоции, да се разграничават различните емоции и да се назовават и определят правилно, както и да се използва емоционалната информация, за да бъдат ръководени чрез това мисленето и поведението .Според известният американски психолог  Даниъл Голман се смята, че хората с по-висока EQ се справят по-добре от тези с по-високо IQ или това, което е важно да отбележим е че хората с високо IQ не винаги се справят блестящо, въпреки техните познания и добра подготовка.

Много е важно да умеем да разпознаваме емоциите и да боравим умело с тях, когато ни се налага да реагираме емоционално, да сме уверени в използването на подходящата емоция и да не позволяваме емоцията да ни заслепи, а да ни мотивира.

Важно е да се развива емоционалната интелигентност, защото по този начин се постига по-добра реализация на работното място и в живота .Дали от нас някой си е задавал въпросите: „Защо съм самотна или самотен?“ „Защо не се разбирам с колегите си?“ „Защо нямам приятели?“ „Защо имам проблеми при изразяване на чувствата си към любимите хора?“ и още много други въпроси, като отговорите се крият в това до каква степен човек е готов да се изрази емоционално или казано така : Емоционално интелигентните хора са устойчиви, в комфорт със себе си, умеят да се изразяват и отстояват, имат реална самооценка.

Интересен е факта, че с напредването на новите технологии се наблюдава особен растеж в технологичната интелигентност, но все по-голяма заниженост в емоционалната интелигентност. Изразяването на емоции в социалните мрежи става чрез използването на различни емотиконки (човечета), които се смеят,плачат, сърдити са и други, но в реалност, когато има истински контакт се срещат  особено трудности в това човек да изрази своята емоция.

Трябва всеки от нас да се стреми да изразява своята емоция и да не подценява важността на емоционалната интелигентност, тъй като тя е основен ключ към успеха било то в личен или професионален аспект.

Изразявайте своята емоция и се превърнете в хармонична личност, човек постигащ с лекота своите цели.

Интелектът не е гаранция за успех в живота. Ще успеем като личности, ако развием следните емоционални качества:

-разпознаване и изразяване на чувствата;

-емпатия;                              

-контрол на гнева;

-симпатия;                            

-независимост;

-способност да разрешаваме проблеми от интерперсонална гледна точка;

-способност да се адаптираме и да бъдем здрави;

-последователност;             

-сърдечност;

-любезност;                          

-уважение.

Тренирайки тези емоционални качества  ще постигнем по- добра хармония със себе си.

В заключение искам да ви предложа следната мисъл на Аристотел:

“Всеки може да се разгневи – това е лесно! Но да се разгневиш на правилния човек, в правилното време, на правилното място – това не е лесно!”

Очакваме ви!!!

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *