Какъв е методът на „Шестте мислещи шапки“ на Едуард де Боно?

Много често ни се случва да вземем важно решение и то да намерим различни гледни точки за намирането и вземането на най-правилното решение. Много често чуваме и фразата: „Въпрос на гледна точка“.

Един много необичаен начин предлага малтийския мислител Едуард де Боно, а той е  метод чрез използването на шест шапки в различен цвят да се открият различните гледни точки по даден въпрос.

Методът на шестте мислещи шапки провокира хората да мислят извън утвърдените си мисловни схеми, възприемайки шест отделни гледни точки. Всяка гледна точка се символизира от шапка с определен цвят.

Как работи този метод?

Този метод се използва за работа в групи и представлява следното:

Използват се шест шапки с цвят: Бял,червен, черен,жълт,зелен и син.Всеки цвят на шапката има определен символ.

И така да споменем за символиката:

1.Бяла шапка-свързва се с обективното мислене.Когато човек носи бяла шапка, той играе ролята на компютър или тук информацията е поднесена обективно без примеси на емоция.Човекът реалист!!!

2.Червена шапка- това се свързва с чувствата и емоциите.Човекът носещ тази шапка казва следното: „ Ето какво чувствам по този въпрос аз“, т.е. изразява чувствата си по дадения въпрос.Човекът емоция!!!

3.Черна шапка-този цвят на шапка е за мислещите негативно. Човекът носещ черна шапка обяснява, защо дадено нещо няма да се случи и каква е причината.Бихме казали, че това е една от най-конструктивните шапки и това се използва доста често при получаването на най-точните гледни точки, т.е. разсъжденията в негативен аспект.Човекът песимист!!!

4.Жълта шапка- това е шапката на позитивно мислещите. Човекът с жълта шапка използва възможността да мисли само позитивно,т.е. избягва негативното.Всячески се бори, за да покаже, че наистина нещата ще станат, колкото и невероятно да звучи. Абсолютният оптимист!!!

5.Зелена шапка- това е шапката на креативното мислене. Човекът носещ зелена шапка търси иноваторски подходи за намиране на гледна точка. Непрекъснато се търсят нови възможности и алтернативи за постигане на най-добрия резултат. Човекът новатор!!!

6.Синя шапка-това е шапката на тези които взимат своите решения според обстоятелствата. Други биха казали така, че това са хората „нагаждачи“, но не е точно така. Човекът носещ синя шапка определя обстоятелствата. Той задава тона на музиката и режисира всяка стъпка. Човекът ръководител!!!

И в заключение искаме да кажем, че Методът на де Боно е много продуктивно средство при вземане на правилно решение.

Методът позволява в една групова дискусия да намерят място множество начини на мислене, без да доминира обичайното или типично мислене, присъщо за групата. Шестте мислещи шапки включват мислене, основано на факти, но също така и на чувства, на критика, на оптимизъм, на творчество.

Ето и нашият вдъхновяващ цитат: „Човек може да постигне всичко, стига да го иска и да повярва в него.“

Направете мисловно игра с поставянето на различен цвят шапки и запишете резултатите. Ще е интересно, ако споделите с нас.

Очакваме ви!!!

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *