Какво е темперамент и темпераментни ли сме?

Чертите на темперамента се проявяват в различни особености на поведението и са означават като: подвижност, емоционална възбудимост, темп и ритъм на реакциите и други.

Учението за темперамента има дълга история и темпераментът винаги се е свързвал с различни физиологични особености на организма.

Още Хипократ е описал четири типа темпераменти и ги е свързал с четири предполагаеми основни течности в организма на човека: кръв, лимфа, жълта жлъчка и черна жлъчка. Чрез оцветени в различен цвят течности намиращи се в човешкия организъм е искал да покаже четирите различни вида темперамент.

По-късно след направата на различни психологически опити се стига до четири типа описани според психичните признаци, а именно:

1.Сангвиник(силен, уравновесен, подвижен) – активен, реагира бързо и енергично на дразнителите, но само на силните. Има блестящи мисли, доброжелателни и нежни чувства. Има нещо лековато и изменчиво в живота му.Умът му не се отличава с дълбочина и сила.

2.Холерикът(силен, неуравновесен) е силно впечатлителен, с резки порести движения. Изпитва почти винаги чувство на тревога, а душевното благополучие му е непознато.Холерикът е предназначен за велики дела.

3.Флегматикът(силен,уравновесен, инертен) е дебел с бавни движения. Чужда му е тревогата.Обичайното му състояние е спокойно, тихо, уравновесено, монотонно. Свойствени му са мекотата, бавността, ленивостта.

4.Меланхоликът(слаб тип нервна система)е стеснителен, колеблив, предпазлив в решенията си, не изразява чувствата си. Не е енергичен, лесно се изморява, бързо се отчайва.Типичен интроверт.

Ако прочетем отново описаните по-горе четирите характеристики ще открием в нас по-малко и от четирите характерови форми.

Понякога според зодиакалната ни принадлежност може да открием темперамента ни.Или да се върнете в детството и там да определите според поведението си какъв сте били.

Не малко учени свързват темперамента с храната, която ядем, с географската територия, където се намираме, религиозната ни принадлежност.

Ястията от националната кухня на един народ са част от културата му. Те са съхранили традиции, вярвания, обреди, ритуали, исторически епохи. Освен това обаче „въплъщават“ и народностния темперамент.

Така например емоционалността и артистизмът на италианците се отразява и в националната им кухня, начина на приготвяне на ястията и отношението към храната.

Темпераментът при отделния човек се свързва основно с типа висша нервна дейност при него. Става дума как се проявява тази дейност, какво поведение определя и с каква динамика. Според тези характеристики, може да говорим за четири типа – лабилен тип, лесно възбудим, с понижена възбудимост или инертен тип. Темпераментът има наследствена основа, но е зависим от средата, заобикалящата човека.

Оказва се, че храните, които хората предпочитат, „разконспирират“ темперамента им. А според някои проучвания, дори само предпочитаният плод може да покаже даденият човек кой от четирите типа темперамент има.

Американски учени са намерили интересна вкусова връзка с темперамента. На база на тези изследвания сладоледът например може да покаже какви сме в личен план/ във връзките си.

По ваниловите сладоледи си падали сангвиниците. А ако ще имате връзка с такъв тип темперамент, винаги трябва да имате „едно на ум“ заради тяхното непостоянство. Те често имат по няколко партньори. Всеотдайни са в любовта, както се хвърлят и във всичко останало, но с тяхната импулсивност могат да ви изненадат с доста странни желания.

Шоколадовият сладолед е „характеристика“ на холериците.  Характерното в техните взаимоотношения с половинката е желанието да се налагат, да доминират.

Плодовите сладоледи също имат какво да разкажат. Сладоледите с лимон и портокал говорят за меланхолик. Както в живота са кротки, тихи, без отстояване на мнението, така в секса са неуверени и плахи. Вие ще трябва да ги отпуснете и разпалите. Ако сладоледите са с ягоди, банан, боровинки – попаднали сте на хрисим, толерантен човек. Във връзките той е пасивен и традиционен. Ако мислите за нещо по-сериозно – ще е добър родител.

Сметановите сладоледи със сметана „се падат“ на четвъртия тип темперамент – уравновесени, търпеливи, тактични. Не импровизират, ползват изпитани техники. Винаги се интересуват как да направят  партньора щастлив, не изневеряват.

Ето защо в заключение искаме да кажем, че пътят към себепознанието е дълъг и труден…, но е много интересен и предизвикателен. Заслужава си човек да опита…

Опитайте и вие!!!

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *