Какво е Теория на побутването или нъдж

Много от нас всеки ден сме принудени да направим своя избор, когато влизаме да пазаруваме в магазина или когато сме в ресторант, когато решаваме как да запълним свободното време и какво да направим, за да успеем да се задържим финансово стабилни.

Едно побутване често може да промени животът ни, така че самите ние да не осъзнаваме как се е получило.

Сега ще се запитаме какво представлява това побутване и отговора е следния:

Теорията на побутването е концепция в поведенческите науки, политическата теория и икономиката на поведението. Ричард Талер – носител на Нобелова награда по икономика за 2017 г., който е професор по поведенчески науки  и икономика в Бизнес училището Буут към Университета на Чикаго разработва  идеи, които променят начина, по който мислим и действаме- ограничена реалност,  липса на самоконтрол, побутвания и предполагаемо неуместни фактори.

Когато чуем ограничена реалност може би излиза образа на експерт  лишен от емоции, който дава добри решения  и няма проблем със самоконтрола по този начин сигурно е че въпросите ще имат практичен отговор и такива личности Талер ги нарича“ Екони“, но Талер чрез своите анализи достига до заключението, че хората не винаги успяват да вземат своите добри решения.Ето защо винаги е нужно едно побутване, за да може да се достигне до доброто решение.

В днешно време много от нас влизайки в магазина започват да купуват неща, които не са им нужни, да се харчат средства и това да е „за нищо“, както се казва, ето защо стигаме отново до това състояние в което самите ние губим самоконтрол. Тук трябва да постигнем друга цел, а тя е какво наистина ни е нужно и да не изпадаме в хипотезата „направено или взето за нищо“.

Когато прочетем или чуем думата „Побутване“ си мислим, че става въпрос за нагаждане, да имаме наш човек, за да ни оправи, да имаме връзки(или познати), за да имаме успех. Отговорът е много лесен за разбиране и това е метод по който с лесни похвати да се достигне желаната цел.

Пример за такъв модел е разработил самият Талер „Спести повече за утре“ . Всеки от нас заплаща осигуровки за пенсия, но всеки от нас се съмнява къде отиват тези спестявания и кой разполага с тези средства. Моделът „Спести повече за утре“ предлага всеки осигуряващ се да задели част от своите осигуровки и да ги заделя и управлява самият осигуряващ се. Така всеки ще може да реши каква сума и по какъв начин да я реализира.

Тук всеки един от нас трябва да реши какво е най-важно за него и да потърси откакво има нужда да бъде побутна т или сръчкан.

Как мислим, според Талер има две системи:

Автоматична системаРазсъдъчна система
НеконтролиранаКонтролирана
Неизискваща усилиеИзискваща усилие
АсоциативнаДедуктивна
БързаБавна
НесъзнателнаСамоосъзната
Основаваща се върху усвоени уменияСледваща правилата

По коя система ще решиш да действащ?Ще те домързи ли да помислиш за утре и да си направиш дългосрочен план?

В заключение ви предлагаме цитат от книгата Побутване на Ричард Талер:

„Тъй като хората са заети и имат ограничено внимание, приемат въпросите по начина, по който са поставени, вместо да преценят дали отговорите им  няма да варират спрямо различните формулировки.“

Менторът на „Тракия Енерджи-75“ ЕООД ви дава подсказка:

„Разрешаването на проблема не е в самото решение, а в задаването на правилния въпрос. Затова мисли 59 минути за задаването на въпроса и 1 минута за решението му, в противен случай никога няма да ти стигне времето за разрешаването му.“

Екипът на „Тракия Енерджи-75“ ЕООД очаква от вас да направите своя коментар и разработите за вас своя модел за мислене.

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *