Какво е коуч и коучинг?

Мнозина от нас чувайки за коуч и коучинг си задават въпроса, какво представлява това. Според превода на  думата „коуч“ това е вид транспорт, като в превод от унгарски е карета.В далечната 1830 година за първи път тази дума се използва в Оксфордския университет и е синоним на преподавател или учител, който пренася студента през изпита или който чрез своите знания прави така, че студентът успешно да издържи изпита.Другата дума която се използва „коучинг“  е пренасяне на хора от едно място, където се намират на друго място, където биха искали да бъдат или най-общо казано пътуване към дестинация.

В днешно време коуч се използва, като треньор в спорта, а напоследък коучингът е професионална услуга , която директно подкрепя процеса на вземане на решение и постигане на резултати.

Казано с едно изречение, чрез коучинг подходът, човек открива възможности, реализира собствения си потенциал и постига цели, като достига до желаната промяна.

Какво още не  знаем за коучинга?

Ами  коучинга е изкуство за водене на трансформиращи за събеседника разговори, които улесняват развитието му в желаната посока и катализират желаната от него промяна.

Койчингът е процес за изследване на нашето съзнание и подсъзнание, когато коучът чрез различни  методи и похвати покаже на своя клиент местата, докъдето той самия не е достигал.

Чрез подкрепата на професионален коуч и точните въпроси, човек може да си дефинира ценностите, страховете и ограничаващите вярвания, подходящия начин да ги преодолее, да изгради нужните умения, навици, дисциплина и мотивация, за да постигне целта или мечтата си.

Някой от нас ще кажат: „Ами как да обясня на моята баба или майка какво е коучинг“.

Много е просто дайте пример с дадена дейност, която е позната за тях да кажем земеделието. Баба ви със сигурност има градина и отглежда зеленчуци. Когато тръгвате да и обяснявате за градината и зеленчуците вие може да и обясните така, че коучинга е градинарството( или начин на сеитба,поливане, торене, плевене и като цяло отглеждане на дадения зеленчук) и в краен резултат да се получи добра реколта за прибиране. По този начин нагледно ще опишете дейността на добрия коуч.

Принципите на коучинга са:

 • Клиентът във всеки момент да е в центъра на събитието.
 • Клиентът да получи своята завършена форма
 • Клиентът да намери най-правилното решение и да удовлетвори своите потребности.
 • Зад всяко действие на клиентът да стои положителен резултат.
 • За клиента да се наблюдава значителна промяна и очевидна трансформация.

Тук отново излиза нов въпрос: Къде може да се приложи всичко това?

Отговорът е много лесен и това, че може да се прилага абсолютно навсякъде и всеки, който има потребност от коучинг да намери своя най-подходящ коуч/треньор/.

Тук в заключение искам да споделя, че има няколко вида коучинг, а те са:

 • Индустриален коучинг
 • Спортен коучинг
 • Life коучинг
 • Бизнес коучинг
 • Ментален коучинг
 • Училищен коучинг

и още…

Екипът на „Тракия Енерджи-75“ ЕООД очаква вашите коментари и ако ви е харесала публикацията да ни подкрепите в социалните мрежи.

Ще се радваме да коментирате това, което ви интересува в сферата на човешките ресурси и ни пишете.

 

Очакваме ви!!!

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *