Често срещани проблеми в управлението на човешките ресурси

Много често чуваме или се сблъскваме с това, че няма работна ръка или има огромна нужда от реализирането на различни програми за обучения, с цел да се създаде подготвен персонал.

Всеки ден сме свидетели на ожесточени дискусии относно това колко малко добре подготвени кадри има на пазара на труда.

Често се питаме защо е така и къде е причината да има ожесточен глад на добре подготвени кадри.

Според нас има дълбока пропаст между работодатели и обучаващи институции.

В България всяка година бълваме толкова много икономисти, бизнес администратори  и други такива. Свидетели сме на огромен прием на студенти  в нашите университети и голям брой незаети места поради липса на студенти и този раздут така да го наречен прием.

Да не споменаваме че има такива специалности, които бълват на практика потенциални безработни.

Тук ще дойде въпроса какво може да се направи.

На практика трябва да се дават заявки от страна на работодателите какви кадри реално са им нужни. Това да става не с кръгли маси и различни конференции, а да има одобрен списък от бройки и кадри които са нужни/реални кадри/.

Тези които вече са заети да бъдат мотивирани и стимулирани за тяхното кариерно развитие, ама не да ги изпратим на тиймбилдинг и там да отпуснат от ежедневието или за Коледа и Великден да им се раздаде по парче салам и бутилка алкохол, а да се изгради ясна бонусова структура  с различни процентови поощрения към заплащането.

Всичко това може да се вземе като пример и да се въведе като практика, която съществува вече в множество западни страни.

Например говорейки за бонусово заплащане различни държави да въвели различни  процентови ставки за основно заплащане и бонусово разплащане до 100% от заплата .

Това стимулира работника и работодателя вижда къде има слабости в кариерното развитие на работника.

Има много и различни методи за стимулиране на служителите, но трябва да се прекрати порочната практика да се стимулира чрез банкети и салами.

Време е вече да преминем към нещо много по-добро за истинското кариерно развитие.

Имало много инвестиции, ама нямало хора!

Хайде стига вече! Тези думи ги слушаме толкова често, че започна да става, като нарицателно за всички нас.

Нека да се осъзнаем и да отрезнеем от розовите сънища. Има сериозен проблем и много скоро този проблем трябва да се разреши с доказали се методи за мотивация и поощрения.

Очакваме вашите коментари!

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *