Какво е да си креативен ? Умение или дарба е креативността ?

„Никога не ми е хрумвало нещо иновативно. Светът е пълен с идеи на хора, чийто потенциал е много по-голям от моя. Твърде стар съм вече, за да измисля нещо ново.“ Ако и Вие мислите по този начин, значи сте от хората, които смятат, че креативността е дарба. Жалко! Защото креативността я има във всеки един от нас. Креативността е умение, което можем да развием. Креативността се учи!

С влизането си в класната стая лектор на семинар за възрастни раздава на всеки един от участниците моливи и лист хартия. Надига се вълна от ужас. Може да сте сигурни, че две трети от участниците започват да негодуват: „Да рисувам? Аз? Да не съм Пикасо?“, „Още в училище бях пълна скръб – просто нямам и капчица талант.“ Това е обичайната реакция. Ако и вашата реакция в подобна ситуация е такава, значи сте в огромна заблуда – заблудата, че креативността и изкуството са едно и също нещо. Повечето хора гледат на тях като на едно цяло и считат креативността за рядка дарба, с която само малцина са имали щастието да бъдат благословени. Истината е, че няма как да НЕ сме креативни. Въпросът е как да развием този естествен потенциал, който всеки от нас притежава.

Тереза Амабили, известна изследователка в областта на творчеството и креативността, обяснява как да променим нашите твърде тесни схващания относно креативността. Ние си казваме: „Креативен е Стив Джоб с неговия iPhone. Аз не съм.“ Не бива да допускаме, че креативни са само големи идеи и открития, разтърсили обществеността. Трябва да се научим да мислим за това като за нещо, приложимо във всяка една сфера от живота. Да си креативен означава да умееш да сготвиш нещо малко по-екзотично или пък да откриеш ново решение на прост финансов проблем. Ако един строител успее да построи стена с по-малко тухли от предвиденото, това също е креативност.

Защо тогава става така, че повечето хора считат себе си за неспособни да построят стена с по-малко материали от обичайното и по начин, различен от общоприетия? Отговорът се крие в страха от допускане на грешки. Всеки иска да се представи във възможно най-добра светлина и не смее да обърне гръб на колективните норми. Предпочитаме да заложим на сигурното, да правим нещата така,както винаги сме ги правили и да оставим експериментите на хората на изкуството. Истината е, че без риск няма креативност. За да бъдем иновативни, трябва да приемем, че провалът е част от креативния процес. Да имаш щастието да си талантлив не е тайната на успеха. Гениалността, както всички знаем, е 1% талант и 99% труд, така че не спирайте да насърчавате креативността си и смело я превърнете в начин на живот!

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *