Как да успеем в бизнеса ?

Края на миналото десетилетие в САЩ е направена една много интересна статистика. Тя показва какво се случва през живота на 500 средностатистически американци, които започват своя професионален път на 25-годишна възраст. Когато станат на 65 години:

 • 1 от тях е милионер
 • 24 са заможни хора
 • 25 трябва са работят, за да живеят, т.к. нямат или не могат да разчитат само на пенсията си
 • 180 са починали
 • 270 са зависими от други хора.

Това се случва в САЩ преди повече от 10 години. А какво ли става в България към 2013 година? Сякаш всички закономерности говорят за това, че тази статистика ще е много по-неблагоприятна. Какво може да направи човек, за да не се превръща в пасивна жертва на статистиката? Как да постигнем финансово благополучие и семейно щастие, като в същото време останем верни на себе си?

Специалистите по личностно израстване и корпоративно развитие (специална благодарност към Гери Маркова и ЛИКОРА за чудесния семинар, който организираха) ни дават ключа към успеха и този ключ са нашите цели. Целта е резултат, към който са насочесни нашите усилия, мечта, облечена с план и подкрепяна от регулярни, последователни, организирани действия. Те са важна част от нашия живот, т.к. ни дават сигурност. Целите са източник на сила, енергия и ентусиазъм, изритват ни сутрин от леглото и ни мотивират да дадем най-доброто от себе си. Те са критерий, по който управляваме нашите действия и ни помагат да гарантираме ценностите в живора си.

Голяма част от хората имат мечти, но нямат цели. Не умеят да целеполагат, не знаят защо и дали да го правят и не осъзнават, че един ден се събуждат и разбират, че животът им е минал край тях, а те са се оставили по течението.

Друга често срещана грешка е желанието да имаме всичко тук и сега.

Страхът от неуспех също предопределя неутралитет по отношение на собствения ни живот. Но най-основната причина, поради която не си поставяме цели според специалистите, е, че не вярваме в това, че можем и заслужаваме. Вярата в себе си се изгражда постепенно. Тя изисква да не приемаме себе си твърде сериозно, да си поставяме цели и да се радваме на насърчението от другите хора, съответно да насърчаваме и тях. Успешните хора са се научили да чуват хубавите думи, знаят, че неуспехът е част от статистиката и е източник на опит, при това най-добрия възможен.

За да целеполагаме успешно е необходимо първо да си отговорим на въпроса какво е от истинско значение за нас, как искаме да изживеем живота си и ако успеем какво би се променило за нас.

Консултантите по личностно развитие определят 4 важни групи цели:

 • професионални,
 • финансови,
 • семейни и
 • лични.

Професионалните цели дават отговор на въпроса какво искаме да постигнем, финансовите определят желаните от нас доходи. Семейните цели характеризират партньора, който искаме до себе си, и подкрепата,която можем да осигурим за децата си. Личните цели сочат какви хора искаме да бъдем, какъв живот искаме да живеем и как да се развиваме. За да бъдем щастливи и успешни, между горните 4 групи трябва да има баланс. Наклонят ли се везните в някоя посока губим хармонията със себе си.

Как да си поставим цели така, че да успеем да ги реализираме?

Първото важно условие е целта да е конкретна и написана. Например, „Искам да развия собствен книгоиздателски бизнес, докато навърша 35 години”. Второто условие е целта да има мащаб и да представлява предизвикателство. В никакъв случай не трябва са си набелязваме по-малка цел, отколкото можем да постигнем. Освен това, трябва да сложим срок, който е съотнесен към мащаба на целта. За да е успешна целта ни, тя трябва да е в синхрон с ценностите ни и другите ни цели и, най-вече, в хармония с убежденията ни. Каквото и да правим, не можем да вървим срещу себе си в дългосрочен план – това намалява шанса за успех и ни обрича на нещастие. Ако има убеждения, които ни пречат, то е дошъл моментът да ги променим.

Основополагащо е да си отговорим на следните въпроси:

 1. Колко съм готов да дам от себе си, за да постигна моята цел?
 2. Как се ангажирам, за да го направя?
 3. Колко време си давам занапред?

Целите са нашата пътна карта в живота, постигането им е нашата отговорност пред себе си и обществото. Много малко успехи са дошли случайно. Науката на успеха, както всяка друга наука, има своя методология и закономерности и е редно да ги изучим, ако се стремим към по-хубав живот.

Сподели:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *