Умеем ли да мотивираме?

Все по-често ни се налага да подтикваме някого, за да може да стигне до желаната цел.

„Умеем ли да го направим?“  Това е въпроса, който всеки един от нас си задава. Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Има много и различни начини и подходи чрез които си боравим за достигане на поставената цел, но едно е важно да разберем какви са нашите потребности.

В предишни публикации сме давали разяснения във връзка с различни подходи за мотивация, но важно е ние самите да открием това от което имаме нужда.Ще кажете:“ Как?“

Много от работодателите използват страхът като мярка за принуда да бъдат мотивирани работниците,т.е. чрез заплаха с наказание, орязване на поощрения, дори и с уволнение.

Други използват манипулативната форма на мотивация, за да може да се въздейства съзнателно върху поведението на хората.

В обобщение на всичко казано има пет стъпки по които протича мотивационният процес:

1.Появата на потребност

2.Повишаване на вътрешно напрежение на човека свързано с тази потребност

3.Скритата в напрежението енергия обуславя определението на човека.

4.С удовлетворяване на потребността спада и напрежението

5.Заражда се нова потребност

Съдейки по петте стъпки за мотивация, важно е да дефинираме правилно потребността на всеки служител и да намерим правилния поход, тя да бъде удовлетворена.Ако се успее с правилното откриване на потребността и намирането на правилното и задоволяване , то това ще доведе до спад в напрежението и служителя  ще започне да работи по-спокойно.

За да почувства служителя бизнеса свой, т.е. да работи все едно това е неговата фирма или фабрика, то той трябва да е сигурен, че чрез своя труд допринася за растежа на предприятието или чрез дефиниране на своята гледна точна ще спомогне на мениджъра да вземе правилното решение.

Много важно е всеки един човек(било то служител или работник) да почувства признание и удовлетвореност от изпълнената дейност.Ето затова е нужно да се държим със служителите като партньори и да се вслушваме в техните гледни точки. Да им създаваме подходящо място за работа, където с огромно желание да се трудят и да дават най-доброто от себе си.

Няма съвършени служители, нито работодатели, за да бъдат преодолявани проблемите, служителите и работодателите трябва да са в постоянен процес на взаимодействие и обучение със стъпки на надграждане, като за целта менторите и лекторите имат основна роля в процеса на изграждането на добрата връзка по между им.

Добрата музика е в резултат на добрият диригент и  добрата подготовка на музикантите в оркестъра.

В заключение искам да ви предложа цитат от книгата „Управление на човешките ресурси“  на проф. д.ик.н. Йосиф Илиев (най-добрият експерт по управление на човешките ресурси):

„Мотивацията, с други думи, е процес, основанията за който са в съществуването на неудовлетворени потребности на индивида, на хората.“

Екипът на „Тракия Енерджи-75“ ЕООД очаква вашите коментари и се надява приложеното съдържание да ви е от полза.

Очакваме ви!!!

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ | СОФТУЕР | БЛОКЧЕЙН